Pályázatok

LEADER

Feketevíz Fesztivál

Általános adatok:

Célterület: A térség identitástudatának, környezet- és egészségtudatos életmódjának fejlesztése, a fenntartható gazdasági együttműködés erősítése az Ipoly-menti Palócok HACS területén

Pályázati azonosító: 8324678844

Támogatási határozat azonosítója: 1436134683

A támogatás intenzitása: 100 %

Az elnyert támogatás összege: 3.141.598 Ft (12.683,04 €)

Teljes kötelezettségvállalás összege: 3.989.831 Ft

Szakmai partner: Golan Produkció Bt.

A projekt megvalósítói:

Cserháthaláp Község Önkormányzata

Cserhátsurány Község Önkormányzata

Herencsény Község Önkormányzata

Magyarnándor Község Önkormányzata

Mohora Község Önkormányzata

Szanda Község Önkormányzata

Terény Község Önkormányzata

Együttműködő partnereink:

Becske Község Önkormányzata

Cserhátsurány Cigány Kisebbségi Önkormányzat

Herencsény Cigány Kisebbségi Önkormányzat

Koplányi János (Szanda)

Kutasó Község Önkormányzata

Magyarnándor Művelődési és Falufejlesztési Egyesület

Mauks Ilona Nyugdíjas Klub (Mohora)

Mucsina Gyula (Terény)

Nógrád Méz Kft (Herencsény)

Polgárőrség Mohora

Rimóc Község Önkormányzata

Terény Község Szlovák Kisebbségi Önkormányzata

Terényi Faluvédő és Segítő Egyesület

Varsány Község Önkormányzata

Tolnay Klári Egyesület

A Feketevíz Fesztivál Nógrád megye egyik idegenforgalmi szempontból kellően fel nem tárt területének turisztikai fejlesztését kívánja előmozdítani. A fesztivál a Cserhát északi lejtőin eredő Feketevíz-patak felső folyása mentén lévő hét település (Herencsény, Cserhátsurány, Cserháthaláp, Terény, Szanda, Magyarnándor és Mohora) hihetetlenül gazdag kulturális értékeire irányítja rá a figyelmet, mozgósítva a helyi aktivitást.

Az eredetileg három naposra tervezett rendezvénysorozat hagyományőrző- és ápoló előadások és bemutatók mellett a vidékfejlesztés témakörérére fókuszál, elsősorban szakmai előadások formájában.

A megvalósítás előkészítése során felmerült nehézségek miatt az eredetileg három naposra tervezett rendezvénysorozat több önálló eseményre bontva, két "felvonásban" kerül megvalósításra.

2013 őszén Mohora, Szanda és Herencsény települések rendezvényei nyitották a fesztivált.

A rendezvénysorozat második "felvonása" 2014 tavaszán, előre láthatólag április-május hónapokban fog megvalósulni, Terény, Cserháthaláp, Cserhátsurány és Magyarnándor községekben.

. . . . .

A pályázat során megvalósuló programsorozat kapcsán egyesületünk elnöksége 2013 augusztusában egy logótervezési pályázatot is meghirdetett.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a szűkre szabott beadási határidő ellenére is sok szép és érdekes pályamunka érkezett be a felhívásra.

A beérkezett logók elbírálására kerültek, és bár sajnos hivatalos eredményhirdetésre végül nem került sor, a beérkezett pályamunkákból egy kis tárlatot tervezünk összeállítani, melyet a Feketevíz Fesztivál 2014-es tavaszi rendezvényeinek egyikén mutatunk majd be.

. . . . .

A programsorozat eseményei:

Herencsény

2013. szeptember 29.

Templomi koncert és hagyományőrző műsor

A 2013. évi őszi fesztivál kezdőnapja szeptember 29-e volt, Herencsényben két helyszínen: a Római Katolikus templomban és a Művelődési Házban. Ez a nap a templom védőszentjének, Szent Mihálynak a napja, a "vendégség". Gesztelyi Nagy Judit fuvolajátékával kezdődött volna a szentmise, de a művésznőnek begyulladt a foga, és az esemény reggelén lemondta a fellépését, azzal, hogy egy másik alkalommal sort lehet majd rá keríteni.

A szentmiséről hazaballagó embereket már várta a mézeskalácsos kézműves, aki a mézeskalácsokon kívül más, saját készítésű helyi termékeket is bemutatott.

A hagyományőrző csoportok, énekesek fellépésére délután 4 órától kerület sor. A résztvevők megcsodálhatták a csipkeverő kézműves munkáját és portékáit is, melyeket tovább színesített a saját készítésű helyi termékek ízléses bemutatója is.

Mivel az esemény a "vendégség" napjára esett és mivel a hagyományőrző csoportok közül kettő (Palóc Táncegyüttes és Rimóci Hagyományőrző Együttes), illetve az énekesek máshonnan érkeztek, ki-ki a saját ismerőseivel, a résztvevők, a nézők és a fellépők oldaláról egyaránt több település, különböző szakterületeket és népviseleteket képviselve jelentek meg. A legfiatalabb "táncos", aki önkéntes, amatőr számot mutatott be a nézőtéren, 2-2 és fél éves lehetett, a legidősebb pedig 80 felé járhatott.

A teltházas, vidám hangulatú, színes rendezvényen mindenki, kicsi és nagy, gazdálkodó és nyugdíjas, fiatal és idős, helybéli és vendég, látogató egyaránt jól érezte magát.

Az eseményen készült fotók

. . . . .

Mohora

2013. szeptember 29.

Szellemi örökségünk Nógrádban - kulturális est a Tolnay emlékházban

2013. szeptember 29-én, vasárnap délután Mohorán került megrendezésre a Tolnay Klári Emlékházban a "Szellemi örökségünk Nógrádban" című kulturális est.

A rendezvény a Tolnay Klári-díjak átadásával kezdődött, amelynek műsorvezetői Vadas Zsuzsa újságíró és Pongrácz Ágnes költő voltak. A díj Katus György szobrászművész alkotása, a díjazottak pedig a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület munkáját segítő tagok és támogatók voltak. A tizenhárom éves egyesület hálája jeléül jutalmazta segítőit, illetve tiszteletükre Blaskó Tamás és Blaskó Norbert játszott zeneműveket hegedűn és harmonikán.

A rendezvény második részében Balla Mark fotókiállítását nyitotta meg Mohora Község polgármestere, Fridrich Béla. A fotográfus a "Mohora, a béke szigete" címet adta képgyűjteményének, melynek fókuszában a község és környéke áll. Leginkább természeti képek, csendéletek kaptak helyet az emlékház falain, melyeken keresztül a művész szemszögéből ismerhetjük meg a falut. Igazi vidéki menedéknek tűnik a végtelen nyugalmat árasztó, apró természeti kincsekkel teli képsorozat.

A kiállítás megnyitásában közreműködött még Mohai Gábor előadóművész és Ódor Vivien mesemondó is. Zárásként pedig a Vanmocsello duó előadását láthatták, hallhatták a meghívott vendégek és ide látogatók, akik a komolyzenét ötvözik kortárs és populáris elemekkel, spontán hangszerelésben.

Az egyesület és az emlékház programjai eddig is a művészetet kedvelő közönségnek szóltak. Ezzel segítették a község hírnevének öregbítését, illetve a falu kulturális életének fellendítését is. A Fekete-víz Fesztivál keretein belül megrendezett esemény segítségével, a fiatal fotós kiállításának létrejöttével a fiatalabbak is meg lettek szólítva. Az ifjabb korosztály számára is tud szépségeket, jó időtöltést nyújtani mind az emlékház, mind a település és környéke. Nem csupán a természet látványosságaira, Mohora ékességeire hívja fel a figyelmet, hanem a Mikszáth, Mauks, Tolnay kulturális örökségre is.

A látogatók között szinte minden korosztály képviselte magát, a programok után pedig egy állófogadást biztosított a szervező egyesület, amelyen a képek megtekintése mellett az alkotóval és fellépő művészekkel is lehetett beszélgetni.

Az eseményen készült fotók

. . . . .

Szanda

2013. október 4.

Gyurkovics Tibor emlékest a Kemencés Házban

2013. október 4-én este, 18 órai kezdettel Szandán az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér Kemencés-termében irodalmi emlékműsor megrendezésére került sor. A kulturális rendezvény fő célja az volt, hogy méltóképpen megemlékezzünk Kossuth-díjas írónkról, költőnkről, aki életének utolsó éveiben szívesen töltötte idejét a faluban lévő hétvégi házában. Célunk volt az is, a helyi és a környező települések lakóinak a figyelmét egy kicsit az irodalom felé fordítsuk.

Az est legelején Podholiczki Evelin helyi versmondó diáklány tolmácsolásában hangzott el Gyurkovics Tibor a Magyar Nemzetben 2003-ban megjelent, "Szandavár" című írása. Ezt követően Bíró Gergely íróval, a Magyar Napló szerkesztőjével beszélgetett Pongrácz Ágnes.

Bíró Gergely mesélt Gyurkovics Tiborról az íróról, a költőről, és nem utolsó sorban Gyurkovics Tiborról, az emberről. Arról az emberről, akit már születése óta unokatestvérként ismert. A megemlékezés során szemelvényeket olvasott fel az írói életút ábrázolásához. Az est végén elhangzott Gyurkovics Tibor néhány Szandán írt, illetve szandai ihletésű verse.

Az Emlékestet megtisztelte jelenlétével Rugáné Pongrácz Mária polgármester-asszony, valamint Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke is.

A Gyurkovics Tibor Emlékest után, 19 órai kezdettel moldvai csángó táncház volt az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér nagytermében.

A rendezvény fő célja, az önfeledt táncon és tánctanuláson túl az volt, hogy a helyiek és a környező településen élők megismerkedjenek a varázslatos moldvai népzenével.

A moldvai csángó táncházzal párhuzamosan, illetve a rendezvények közötti szünetekben Fáyné Tornóczky Judit tartott kézműves bemutatót. A terényi Hunnia Csipkemúzeum megálmodója és működtetője vakítóan fehér csipkekollekciójából most főként azokat a darabokat mutatta be, amelyek használati tárgyként is funkcionálnak. (A Hunnia csipkét a XX. század elején Fáy Aladárné teremtette meg, aki magyaros motívumokkal gazdagította a sokféle külföldi formakincset. Fáyné a sárközi fejkötők motívumait, a somogyi pásztorfaragások díszítéseit és a matyó hímzések némelyikét találta leginkább alkalmasnak a csipkeverésre.) Fáyné Tornóczky Judit férje dédnagymamájának hagyatékaként ezt a csipkeverési technikát folytatja.

A moldvai csángó zene és táncház a Tázló együttessel közreműködésével valósult meg. A Tázló együttes 2013-ban alakult a Zurgó együttes tagjaiból. Az együttes tagjai 1994 óta számos gyűjtést végeztek Moldvában és itthon, az ide látogató csángók között. A moldvai csángók muzsikáját hagyományos hangszereken szólaltatják meg, a tánczene mellett fontosnak tartják a dalok továbbélését is. Az együttes tagjai: Draskóczy Lídia - hegedű, Konkoly Borbála - ének (mv.), Benke Félix - dob, doromb, levélsíp, Ladányi Ferenc - furulya (mv.) , Németh László - koboz, táncot tanít: Molnár Előd.

Koncertműsoruk felelevenítette a moldvai zene világának változatos hangulatait a feszes ritmusoktól a lírai pillanatokig. Késő estig muzsikáltak, szereztek önfeledt élményt és varázslatos perceket valamennyi jelenlévőnek.

Az eseményen készült fotók

. . . . .

Herencsény

2013. október 5.

Mézfesztivál a Művelődési Házban

A szeptember 29-i rendezvény elsősorban a jó hangulatú, oldott, szabadidős kulturális program, a "vendégség" révén a "civil" szórakozást és együttlétet célozta – ráirányítva a közfigyelmet, a helyi és térségi aktivitásokra -, ugyanakkor a kézművesek és portékáik révén jelentős üzenetet hordozott az őstermelők és gazdálkodók számára is, rávilágítva a helyi gazdaság és a falusi turizmus egymásra utaltságára.

A "Mézfesztivál" fókusza – nem kizárva természetesen a spontán érdeklődőket sem – a gazdálkodók, őstermelők, vállalkozók volt. Az élet sokszínűsége azért itt is megjelent és erről éppen a Herencsényi Tiszavirág hagyományőrző csoport asszonycsokra gondoskodott az esemény megnyitásaként, színpompás népviselettel, dalokkal és tánccal.

A zsúfolásig megtelt Művelődési Házban a szerencsés részvevők, akiknek a gerincét a fél Nógrád megye méhészei jelentették, szakmai előadásokat hallgathattak a méhészet és a vidékfejlesztés aktuális kérdéseiről. Az előadások utáni szünetben büfé volt, majd ezt követően került sor a helyi mézüzem meglátogatására, ahol szakavatott vezetés és tájékoztatás mellett mindenki bepillantást nyert az üzem működésébe.

Már besötétedett, amikor a közel száz fő résztvevő hazaindult.

Az eseményen készült fotók

. . . . .

Szanda

2013. október 5.

Az erdő- és vadgazdálkodás és a falusi turizmus - szakmai előadás a Kemencés Házban és Szandai Szüret

2013. október 5-én, szombaton, délután 14.00 órai kezdettel Szandán a Művelődési Ház nagytermében Koplányi Dániel vadgazda erdőmérnök tartott előadást a helyi lakosoknak az erdő- és vadgazdálkodás valamint a falusi turizmus kapcsolatáról. Előadásában főként a Cserhát illetve a helyi erdő- és vadgazdálkodását jelenlegi helyzetét jellemezte.

A Szandán lakó fiatalember a Szent István Egyetem elvégzése után a településen maradt és fiatal mezőgazdasági termelőként a helyi jellegzetességeket megvilágítva igyekezett bemutatni azokat a lehetőségeket, amelyek az előzőekben ábrázolt vadgazdálkodáshoz kapcsolódva a falusi turizmus fellendülését segíthetik. Az ismeretátadáson túl az együttgondolkodás is fontos szerepet játszott a szakmai előadás céljai között.

Az előadást követően, 15 órai kezdettel került megrendezésre a hagyományos szandai szüreti felvonulás, majd ezt követően a szüreti bál a művelődési házban.

Ilyenkor, ahogyan az ország más településein lenni szokott, így Szandán is a falu apraja-nagyja részt vett a mulatságban. A díszes felvonulás a főtérről indult, majd rendőri felvezetéssel az Arany János útról a Béke utcára kanyarodva a Rákóczi úton értek ugyanide vissza. Ekkor a Kisbíró felolvasta az ilyenkor szokásos, néha mulatságos hirdetményeit, amelyben összefoglalta az eltelt egy évben történt falusi eseményeket. A csőszlányok és a csőszlegények rövid körtánccal invitálták a további mulatozásra a szép számban összegyűlt nézőközönséget. A talpalávalóról eközben a Deák Zenekar gondoskodott.

A sok évtizedes hagyománnyal bíró szüreti felvonulás Szandán az utóbbi években egy az egész falut érintő, örömteli, lelket emelő eseménnyel gazdagodott. A felvonulást követően történik az abban az évben 50. házassági évfordulójukat, azaz aranylakodalmukat betöltő házaspárok köszöntése is. Az idén két ilyen házaspárt is tudott köszönteni Rugáné Pongrácz Mária polgármester.

Rendezvényünk célja a hagyományápolás és a szórakoztatás mellett, a közösségfejlesztés, a közösségi élmények átélése volt.

Az eseményen készült fotók

. . . . .