Rólunk | Elnökség | Tagjaink

Varsány Község Önkormányzata

Varsány a Cserhát északi részén, közel a Szlovák határhoz, Szécsény várostól délnyugatra, öt kilométerre fekvő község. Lélekszáma csaknem ezerhétszáz fő, így a térség nagyobb települései közé tartozik. Népi építészeti emlékeiről, néphagyományairól, évente megrendezésre kerülő fesztiváljairól, kézműves hagyományokat ápoló, vendégszerető lakosairól ismert. Településünkön legnagyobb részt római katolikus hitvallású emberek. Az itt élők őrzik a néphagyományokat és népviseletüket. Díszes ruháikat örömmel öltik magukra a fiatalok és az idősek egyaránt, nemcsak az ide érkező vendégek, turisták kérésére, hanem ünnepek alkalmával is.

A falu központjában magasodik a Római Katolikus Templom, melyet már a XII. században említettek a krónikák. Az eredetileg gótikus (más vélemények szerint román) stílusú templom 1985-86-ban kapta meg mostani formáját, amikor elkészült a templom nyugati falát teljesen betöltő szekkó, mely Krisztus életét a születéstől a mennybemenetelig foglalja össze. Az épület műemlékvédelem alatt áll, védőszentje Szent Mihály.

Említésre méltó a templom falán látható Szent István szobor, valamint a templom kertben található Lourdi-barlang. A Magyarok Nagyasszonya kápolna a XVIII. században épült, 2011-ben került felújításra a helyi civil szervezetek és a lakosság összefogásával. A település főutcájának egy kedves és szép színfoltja.

A Római Katolikus Templom és a Községháza közötti területen került felállításra a Bobály Attila szobrászművész által készített II. világháború helyi áldozatainak emlékét állító alkotás. A mesterségesen kialakított dombra elhelyezett műemlék fő eleme a középen látható mitikus állatfigurákkal díszített bronz életfa, amely a kereszt súlya alatt eleső Krisztusalakkal a Jesse fája motívumra utal. További alkotóelemei: baloldalt várandós asszony, jobboldalt egy katonafigura, mindezek alatt a kőtalapzat elülső részén két bárányfigura, hátulsó oldalán kígyómotívum, melyek domborműszerűen kerültek megjelenítésre.

A községben több szép, régi palóc lakóház is fennmaradt. Ezek egyikében található a Falumúzeum, amelyben a hagyományos paraszti bútorokat, használati eszközöket, a varsányi népviselet, és a lakástextilek szép darabjait gyűjtötte össze a lakosság.

2011 decemberében fejeződött be a Nógrád Turizmusáért Egyesület tulajdonában lévő Kézművesporta kialakítása. A Kézművesportán – mely egyben a Nógrád Megyei Kézműves Műhely Egyesület alkotóháza is - 2 vendégszoba, 2 kézműves műhely és egy 50 főt befogadó nyitott szín várja az érdeklődő vendégeket, kézműveseket.

A közelmúltban készült el a település új zöld színfoltja, az általános iskola előtti emlékpark, melyben 2012. május 19-én a Homoród-Karácsonyfalvi testvértelepülésünkön élő fafaragónak köszönhetően Trianoni kopjafa felállítására került sor, egy megható szép ünnepségnek a keretein belül. A már felállított kopjafa mellett 2 másik emlékhely kialakítását is tervezi az önkormányzat.

További emlékművek a községben: az I. világháború hősi halottjainak emlékműve, illetve a Millecentenáriumi emlékmű. Nógrádsipek felől Nepomuki Szent János szobra köszönti az ide érkezőt.

A hívek adakozásából 3 éve épült meg a településen végighaladó keresztút, melynek utolsó állmása a Temetőben található Kálvária.

A település határában festői környezetben található a tábi víztározó, mely nem csak pihenésre és kikapcsolódásra alkalmas, de a sporthorgászok kedvelt paradicsoma is. A víztározótól 2,5 km-re, természetvédelmi terülten áll a tábi szomorú fehér fűz, amely egyedülálló ritkaságnak számít: földre támaszkodó gallyai gyökeret eresztettek s maguk is fává fejlődtek. Így mára egyetlen fából egész liget sarjadt, mely csaknem 3,5 hektáron fekszik. Az önkormányzat tervei között szerepel egy menedékház építése a területen, hiszen a közelben húzódik a kéktúra útvonala is.

Községünkben májusban a Tájak, ízek, kultúrák Fesztiválja, júliusban a Muzsikáló Templomkerti koncert, augusztusban a Lepényfesztivál, valamint szeptember végén a Szent Mihály Napi Palóc Búcsú vár minden érdeklődőt.

Polgármester: Pintérné Kanyó Judit

honlap: www.varsany.hu