Rólunk | Elnökség | Tagjaink

Jávor Károly

Kapcsolatom a Belső-Cserháttal és az itt élőkkel a LEADER-ben gyökerezik. Ez azért örömmel vállalható részemről, mert a LEADER közösségről, együttműködésről, térségi/táji szemléletről, a helyben élők életminőségét biztosító tudatos cselekvésről szól.

A LEADER Kísérleti Program 2000-ben indult Magyarországon - egyedüliként az akkori EU tagságra törekvő országok között. A többlépcsős, nemzeti szintű válogatás eredményeként kialakult a helyi akciócsoportok köre (országosan 14 ilyen volt), melynek egyik tagja a Belső-cserháti csoport lett. Mint az ő mentoruk, folyamatosan tartottam velük a kapcsolatot, és jó néhányszor részt vettem különböző összejöveteleiken is. Akkortájt más okokból többször is jártam errefelé, így esett, hogy itt tudtam megvalósítani régi álmom: földet vásároltam.

Meggyőződésem, hogy a termőföld körül kialakult évtizedes cirkusz legjobb kezelése az lenne - lett volna már régen -, ha megvásárolnánk a saját országunkat. Ki-ki tehetsége szerint.

Házat is vettünk (szempontok: szép helyen, vályogból épült, saját kúttal), átalakítottuk magunknak és 2005-ben, Szent Imre napján, az egész akkori család ideköltözött. Boróka akkor volt 3 éves, Márton 1 éves, Ambrus csak később született. Szándékom szerint és időmtől, meg anyagi lehetőségeinktől függően az önellátó család modell kialakítására törekszem. Napkollektorunk késő tavasztól kora őszig ellát meleg vízzel, egyébként meg segíti a biomassza kazánt (50 kW-os, a kisméretű bála is belefér), ami a fűtést és a használati meleg vizet szolgáltatja az év többi részében. A fűtés anyagigényét hosszútávon az öthektárnyi akácerdő fedezi. A tetőfelületekre hulló esőt gyűjtjük és a tenyészidőszakban ezzel az esővízzel öntözzük a konyhakertet, valamint a gyümölcsfákat. A talaj tápanyag utánpótlását kizárólag házi készítésű komposzttal és a környékről beszerzett szerves trágyával végezzük.

Gyermekeink 3 évesen kezdtek óvodába járni (az édesanyjuk, Boglárka, a feleségem kétéves korukig szoptatta őket). Televíziónk nincs, mi, szülők mesélünk hol könyvből, hol fejből, illetve igyekszünk értelmes időtöltést biztosítani nekik (= mozgás a szabadban, kreatív elfoglaltságok, családi együttlét, társasjátékok stb.), ami persze nem mindig könnyű.

Időt, odafigyelést, türelmet, szeretet igényelnek – állandóan. Istenben hívők vagyunk és gyermekeinket is ebben a szellemben neveljük.

Az egyéb tudnivalókat és információkat a mellékelt szakmai önéletrajzban találhatja a Kedves Olvasó.

Szakmai Önéletrajz